DUALOS for Archos 5 IT

Archos Android Tablet available now 8GB ($189), 16GB ($229), 32GB ($258), 160GB ($310), 500GB ($349)
mookon
Archos User
Archos User
Posts: 60
Joined: Tue Mar 18, 2008 12:57 am

DUALOS for Archos 5 IT

Post by mookon »

http://www.archos.com/products/imt/arch ... us&lang=en

What is this? I haven't seen it before...
nokiae50
Archos Guru
Archos Guru
Posts: 427
Joined: Sun Feb 03, 2008 6:07 pm
Location: Bangalore, India
Contact:

A5IT SDE is here

Post by nokiae50 »

dm8tbr wrote:http://www.archos.com/products/imt/arch ... gb&lang=en
They just put the link to the SDE AOS file on their page.

expect some openAOS stuff for it soon ;)

enjoy!
openAOS ROCKS!!
map002
Archos Guru
Archos Guru
Posts: 6598
Joined: Thu Dec 10, 2009 12:10 pm

Re: DUALOS for Archos 5 IT

Post by map002 »

It's new... ;) Several new possibilities here. It's been rumored for a while though.

Michael
devo
Archos Guru
Archos Guru
Posts: 251
Joined: Sat Dec 26, 2009 4:33 am
Location: Michigan
Contact:

Re: DUALOS for Archos 5 IT

Post by devo »

Score! 8)
WantToGloom
Archos Guru
Archos Guru
Posts: 672
Joined: Fri Jan 11, 2008 7:32 am

Re: DUALOS for Archos 5 IT

Post by WantToGloom »

that's a fricking crazy good decision :D is there any chance of this being dual-bootable and moreso, does this mean they'll calm down on the lock-down of root accessibility on the A5IT?

devo, did you have in on this, before it was released?
devo
Archos Guru
Archos Guru
Posts: 251
Joined: Sat Dec 26, 2009 4:33 am
Location: Michigan
Contact:

Re: DUALOS for Archos 5 IT

Post by devo »

I'm going to start working on getting android going on this immediately. We won't need them to if we're making the builds ;)

and nope, I know and still know as much as you, except I've already installed it, hehehe. Pictures thread!
mookon
Archos User
Archos User
Posts: 60
Joined: Tue Mar 18, 2008 12:57 am

Re: DUALOS for Archos 5 IT

Post by mookon »

But will you lose the Archos Media Center?
devo
Archos Guru
Archos Guru
Posts: 251
Joined: Sat Dec 26, 2009 4:33 am
Location: Michigan
Contact:

Re: DUALOS for Archos 5 IT

Post by devo »

Read the linked page, you'll lose all of the archos stuff - however, it looks like you can roll back, which would be awesome.
mookon
Archos User
Archos User
Posts: 60
Joined: Tue Mar 18, 2008 12:57 am

Re: DUALOS for Archos 5 IT

Post by mookon »

Sure you can roll back, but what good is this anyway if we can't keep Archos Media Center.
That's the only thing that makes this product better than the competition (Android-based products).
map002
Archos Guru
Archos Guru
Posts: 6598
Joined: Thu Dec 10, 2009 12:10 pm

Re: DUALOS for Archos 5 IT

Post by map002 »

If reading the page doesn't make you giddy, this might not be for you. No shame in that. But this is a whole new playground for some of us and some stuff might come out of this in the future that you might like! :D

Michael
Gabriel1964
Archos Guru
Archos Guru
Posts: 394
Joined: Tue Nov 03, 2009 8:56 pm

Re: DUALOS for Archos 5 IT

Post by Gabriel1964 »

Result - excellent news - hmmm time to buy another A5A me thinks.......................
ArchosWanderer
Archos User
Archos User
Posts: 142
Joined: Fri Nov 13, 2009 4:17 am
Location: Indiana, USA

Re: DUALOS for Archos 5 IT

Post by ArchosWanderer »

OMG am I finally going to get my acclaimed VLC to run on my Archos!!!? Ohh man I am fooling around with this when I get home from work! Then I just have to get alien up and running on the distro and see what all I can get up and running (that is if I even need to get alien running). Can't wait!

Also I would just like to say kudos to the ease of interoperability (allowing any and all an easy transfer to the distro).
map002
Archos Guru
Archos Guru
Posts: 6598
Joined: Thu Dec 10, 2009 12:10 pm

Re: DUALOS for Archos 5 IT

Post by map002 »

VLC is going to run complex high rez video with a framerate like a slide show unless you find an OS platform with great drivers for that TI DSP chip. Just sayin'.

Michael
WantToGloom
Archos Guru
Archos Guru
Posts: 672
Joined: Fri Jan 11, 2008 7:32 am

Re: DUALOS for Archos 5 IT

Post by WantToGloom »

yeah, while a lot of people have always dreamed of getting VLC on the thing and on the previous A5IMT, the things involved in playing through it are a lot, lot more complicated than you'd actually imagine.
Charbax
Site Admin
Site Admin
Posts: 7055
Joined: Sun Nov 27, 2005 2:40 am
Location: Copenhagen
Contact:

Re: DUALOS for Archos 5 IT

Post by Charbax »

Help me promote this story, potentially attract more developers, by voting up my submission about this to Slashdot: http://slashdot.org/submission/1166888/ ... developers
AllenPapapetrou
Archos Guru
Archos Guru
Posts: 5191
Joined: Sat Sep 20, 2008 10:52 am
Location: Hanapepe, HI

Re: DUALOS for Archos 5 IT

Post by AllenPapapetrou »

I DLed it, but I don't intend to install it unless I get a 7A or another 5A.

Archos gave a link to The ├àngstr├Âm Distribution. The primary issue is Device Drivers, which has been a perennial issue in Linux. Lot's of work for you interested devs. The ├àngstr├Âm group's site looks promising for the support you'll need.

It's interesting that Archos has opened the 5A to ├àngstr├Âm at this point in its life cycle.

If their's enough interest maybe Charbax would create an ├àngstr├Âm Forum under the "Internet Media Tablet" category.

Looking forward to the threads...

Allen
-An old geek 8)
5IT|A70S|A101
AllenPapapetrou
Archos Guru
Archos Guru
Posts: 5191
Joined: Sat Sep 20, 2008 10:52 am
Location: Hanapepe, HI

Re: DUALOS for Archos 5 IT

Post by AllenPapapetrou »

Charbax wrote:Help me promote this story, potentially attract more developers, by voting up my submission about this to Slashdot: http://slashdot.org/submission/1166888/ ... developers
Hi Charbax,

Joined, left a comment, and voted up your submission. Hope everyone does the same.

I really like the idea of a separate ├àngstr├Âm Forum in addition to "Archos Hacking and Open Development" forum if the numbers warrant it.

Allen
-An old geek 8)
5IT|A70S|A101
Charbax
Site Admin
Site Admin
Posts: 7055
Joined: Sun Nov 27, 2005 2:40 am
Location: Copenhagen
Contact:

Re: DUALOS for Archos 5 IT

Post by Charbax »

AllenPapapetrou wrote:If their's enough interest maybe Charbax would create an ├àngstr├Âm Forum under the "Internet Media Tablet" category.
There is the "Archos Hacking and Open Development" forum section: http://forum.archosfans.com/viewforum.php?f=34

You think that there should be a new specific "├àngstr├Âm" section?

Could a developer explain if this SDE firmware means this also opens up the door for Ubuntu, Maemo, Qt and other types of Linux to also be launchable eventually?

How about the eventuality of providing dual-boot where you can more like choose which to boot on bootup (like dm8tbr's nice Boot Menu for Gen6) and then also have icons from one OS to the other so that one icon could basically shutdown and boot ├àngstr├Âm from Android, or boot back to Android from ├àngstr├Âm, without deleting any of the Multimedia files nor any of all the apps and settings that regular users would like to have and keep safely. Would there be a way to save the state in one OS to resume into that and what may be the transition time when booting from one OS to the other? Would each of the separate OS firmware files simply have to all be located in a specific location or something like that, so to upgrade one, one would simply need to replace the OS file with a newer version?

Archos just released the Multimedia APIs for Android as well, perhaps one of the next steps would also be for Archos to release some kind of global Multimedia drivers, even if they keep them proprietary, to be used for getting the full hardware acceleration for Multimedia within ├àngstr├Âm and other Linux distributions?
map002
Archos Guru
Archos Guru
Posts: 6598
Joined: Thu Dec 10, 2009 12:10 pm

Re: DUALOS for Archos 5 IT

Post by map002 »

You're right on, Charbax. Also, alternative Android builds as well.

Devo will have more to say on that shortly!

And I'd agree on a 5IT specific open dev section.

Exciting stuff!

Michael
AllenPapapetrou
Archos Guru
Archos Guru
Posts: 5191
Joined: Sat Sep 20, 2008 10:52 am
Location: Hanapepe, HI

Re: DUALOS for Archos 5 IT

Post by AllenPapapetrou »

Charbax wrote:
AllenPapapetrou wrote:If their's enough interest maybe Charbax would create an ├àngstr├Âm Forum under the "Internet Media Tablet" category.
There is the "Archos Hacking and Open Development" forum section: http://forum.archosfans.com/viewforum.php?f=34

You think that there should be a new specific "├àngstr├Âm" section?
Like I said in my later reply: IF the numbers warrant it.
Could a developer explain if this SDE firmware means this also opens up the door for Ubuntu, Maemo, Qt and other types of Linux to also be launched?
Yes, but not likely, the ├àngstr├Âm group has created a Linux Distro. The others you mentioned are also Linux distros. If enough folks from the other distros were interested they could do the same. However, as WTG pointed out, there's a lot of effort involved. I suspect the other groups will wait until the ├àngstr├Âm distro is more evolved and there are more MID's in circulation. Then like they done with the Intel Distros, they will come in like gangbusters. In 5 years we'll see dozens of Linux distros on all MIDs, including the 5A.
How about the eventuality of providing dual-boot where you can more like choose which to boot on bootup (like dm8tbr's nice Boot Menu for Gen6) and then also have icons from one OS to the other so that one icon could basically shutdown and boot ├àngstr├Âm from Android, or boot back to Android from ├àngstr├Âm, without deleting any of the Multimedia files nor any of all the apps and settings that regular users would like to have and keep safely. Would there be a way to save the state in one OS to resume into that and what may be the transition time when booting from one OS to the other? Would each of the separate OS firmware files simply have to all be located in a specific location or something like that, so to upgrade one, one would simply need to replace the OS file with a newer version?
This release from Archos really isn't "Dual OS" that phrase has been traditionally used. The tradition is "Dual Boot". But more than that what you want on the 5IT is SW like Sun's Virtual Box which allows running multiple OSs at the same time.
Archos just released the Multimedia APIs for Android as well, perhaps one of the next steps would also be for Archos to release some kind of global Multimedia drivers to be used for getting the full hardware acceleration for Multimedia within ├àngstr├Âm and other Linux distributions?
Where does one get these? Link?

Thanks,
Allen
-An old geek 8)
5IT|A70S|A101
Post Reply

Return to “Archos 5 Internet Tablet with Android”